diumenge, 24 de gener del 2010

Clot de la Unilla



Desprès de veure en viu i en directe el nou Aeroport d'Alguaire, avui ha tocat endinsar-se en uns secans que a partir d'ara de ben segur hi tornaré! Només aterrar ens ha donat la benvinguda un fantàstic mascle d’arpella pàl•lida (Circus cyaneus) que ha estat una bona estona rondant per damunt d’uns guarets fins que ha començat a rondar-lo un corb a ell. En general hem fet força avistaments d’arpelles i rapinyaires en general. Sembla que la població lleidatana d’arpella d’enguany triplica la de l’any 2002 (dades del cens 2010 del Departament de Mediambient). Segurament deu ser donat per les extremades condicions climàtiques de centre Europa i també la bona cria dels últims anys.
Tornant als secans d’Alguaire-Almenar, l’espectacle del dia ens l’ha brindat un xoriguer comú (Falco tinnunculus) que feia l’aleta a uns 4 metres d’altura mentre controlava un marge on devia haver vist algun candidat a presa. Devia ser molt interessant el que seguia ja que s’ha deixat fotografiar múltiples vegades, d’aquí la imatge del dia. S’anava desplaçant horitzontalment poc més de dos metres a dreta i esquerra, mantenint-se a cada seqüència uns quants segons al mateix lloc. Nosaltres des del cotxe hem aprofitat l’avinentesa i hem eternitzat el moment.
En resum, avui hem vist:
-    Arpella pàl•lida (Circus cyaneus): cos blanc i puntes de les ales negres. Ales llarguíssimes.
-    Caderneres (Carduelis carduelis) unes 20 en una sola mata
-    Xoriguer comú (Falco tinnunculus): 4 individus en tot el matí
-    Corb (Corvus corax)
-    Fredeluga (Vanellus vanellus): uns 100 individus picotejant uns guarets
-    Perdiu roja (Alectoris rufa): un parell en el marge d’un camp de fruiters

diumenge, 17 de gener del 2010

Notícies


El proper dia 4 de Febrer, a l'Institit d'Estudis Ilerdencs, a les 19h es farà la presentació del llibre "Els secans de Lleida" (text: Joan Estrada i Vidal Vidal, fotografies: Jordi Bas).
Magnífic Sisó cantaire a la portada (Tetrax tetrax).

Més info: http://www.weboryx.com/info/Seleccion_mensual_12_09.html#secans

diumenge, 10 de gener del 2010

Els voltants d'Artesa de Lleida (Esteve i Alba)


Malgrat hem gaudit d'un matí solejat, feia un fred que pelava la cua dels rucs!
Hem començat per un guaret on semblava que la cosa feia bona pinta. El pare deia que ja li va semblar bo l'altre dia. A la poca estona ens en hem adonat que a pocs metres rondava una Puput (Upupa epops) ben fornida que picotejava per terra. Estava enfeinadíssima i molt concentrada, però ben a l'aguait.
Mentre esmorzàvem, veiem volades d'ocells. N'hi havien uns de curiosos amb el cos blanc i les ales negres.
Un cop hem decidit d'emprar el cotxe a mode de "hide", no han passat gaires minuts que aquests últims han aterrat al mateix camp on érem. No ho tenia molt clar inicialment, però pensava amb la Fredeluga (Vanellus vanellus). I és que fins que no hem arribat a casa no ho he pogut verificar, ja que amb la son m'havia deixat la guia d'aus!
Primer n'ha arribat un estol de 30, desprès un altre d'unes 30 més i més tard unes 40 més! Feia goig de veure aquest camp. Ja només per això ha valgut la pena el matí.
Una vegada ben fotografiades i dibuixades, ja que desprès caldria identificar-les, hem continuat la nostra sortida. La neu i el fang no ens ho han posat fàcil, però el recompte final han estat:
- Fredeluga
(Vanellus vanellus) *les de la fotografia* 
- Milà reial (Milvus milvus)
- Arpella (?)
-
Puput (Upupa epops)
- Picot verd (Pucus viridis): entre els camps de fruiters
- Esplugabous (Bubulcus ibis): un de sol entre els camps de fruiters i en un guaret
- Cogullades (Galerida cristata): en zones més estepàries
- Carderola (Carduelis carduelis)
De tornada cap a Lleida hem vist tres estols de Fredelugues que potser sumaven uns 400 individus.